Doordeweeks voor 22.00u besteld, dezelfde dag verstuurd! Gratis verzending in Nederland en België.
oktober 31, 2020
Van alle hierboven genoemde stoffen is tretinoine eigenlijk de enige stof die in het lichaam effect heeft. Alle andere retinoiden worden eerst door de huid omgezet tot tretinoine voordat ze werkzaam zijn. De keten van omzetting gaat als volgt:
retinyl palmitaat => retinol => retinaldehyde => tretinoine
Retinol wordt dus door de huid omgezet tot tretinoine in twee stappen. Eerst van retinol tot retinaldehyde, en in de tweede stap wordt retinaldehyde omgezet tot tretinoine. Hoe minder stappen er nodig zijn voordat de retinoide omgezet is tot tretinoine, hoe effectiever het is. Retinaldehyde is dus effectiever dan retinol. Het nadeel van de sterkere retinoiden is dat ze wel een grotere kans op irritatie geven.
Daarnaast is er ook een nieuwe retinoide die we willen noemen: hydroxypinacolone retinoate (HPR). HPR heeft net als tretinoine direct effect in het lichaam en hoeft dus niet eerst omgezet te worden, maar zorgt volgens onderzoeken in tegenstelling tot tretinoine voor weinig irritatie. In theorie de ideale retinoide, alleen de onderzoeken zijn niet onafhankelijk, ze zijn uitgevoerd of betaald door bedrijven die het product zelf verkopen. Echt onafhankelijk onderzoek naar HPR is nog maar weinig gedaan.
Welke retinoide moet ik kiezen?
Retinyl palmitaat
Omdat deze vorm de meeste stappen nodig heeft voordat het werkzaam is is het de minst effectieve retinoide. Meestal raden we daarom deze retinoide niet aan.
Retinol
Van alle retinoiden is het meeste onderzoek gedaan naar retinol. Een product kiezen met retinol is daarom altijd een goede keuze. Retinol kan voor wat irritatie zorgen, begin daarom met een dosis van 0.5% of lager, en als de huid na een tijdje wat toleranter wordt voor retinol kun je eventueel een hogere dosis van maximaal 1% nemen.
Retinaldehyde
Deze worden verkocht in percentages van 0.01% tot 0.1%. Begin met een milde dosering van lager dan 0.05%. Omdat het minder omzettingen nodig heeft dan retinol voordat het werkzaam is, is het effectiever dan retinol, maar kan het ook voor meer irritatie zorgen. Ook is het minder goed onderzocht dan retinol.
Tretinoine
Tretinoine is niet zonder recept verkrijgbaar in de meeste landen, ook niet in Nederland. Wil je tretinoine proberen, zou je een dermatoloog kunnen vragen het voor te schrijven en het onder begeleiding kunnen gebruiken. Let op dat tretinoine in vergelijking tot retinol veel meer irritatie kan veroorzaken. Wij vinden dat het meestal niet nodig is om tretinoine te gebruiken, retinol of retinaldehyde zijn effectief genoeg om de positieve effecten van vitamine A te ervaren, maar met minder irritatie.
Hydroxypinacolone retinoate (HPR)
HPR wordt vaak in een 10 procent verdunde oplossing verkocht onder de naam Granactive Retinoid. 5% Granactive retionoid bevat dus 0.5% HPR. De meeste verkochte producten bevatten 2% of 5% Granactive retinoid. Begin bij een percentage van 2%. Zoals hierboven genoemd is het een veelbelovend product, maar is er nog weinig onafhankelijk onderzoek naar gedaan.
Waar moet je op letten bij het kopen van een retinol product?
Veel retinoiden zijn gevoelig voor oxidatie en het is een lastig ingrediënt om stabiel te houden in formuleringen. Onder invloed van water worden retinoiden snel afgebroken en de meeste serums bevatten voor een groot deel water. Daarom is de retinol in veel van de op water gebaseerde serums en crèmes bij aanschaf al niet of minder werkzaam. Kies daarom het liefst voor een retinol product zonder water, zoals bijvoorbeeld een gezichtsolie met retinol.
Heb je toch liever een op water gebaseerde serum, kies dan voor een product met ingekapseld retinol. Het wordt verkocht onder de Engelse naam “encapsulated retinol”. Ingekapseld retinol is retinol in “omhulsel” zodat het niet in aanraking komt met het water in het serum en het dus niet afgebroken wordt. Een nadeel van ingekapseld retinol is dat de dosering vaak een stuk lager is dan normale retinol, 1% ingekapseld retinol staat gelijk aan 0.05-0.08% normale retinol.
Omdat retinol ook gevoelig is voor licht en zuurstof is het het beste om producten in een lichte doorzichtige fles te vermijden, zeker als deze verkocht wordt zonder doosje eromheen. Ook is een airless pump flesje aan te raden.
Retinol en zwangerschap.
Retinol is vitamine A, en een teveel van vitamine A verhoogd de kans op aangeboren afwijkingen. Daarom wordt ook afgeraden om tijdens de zwangerschap vitamine A supplementen in te nemen. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat retinol die je op de huid smeert bijna niet door het lichaam wordt opgenomen. In theorie zou het dus veilig moeten zijn, maar voor de zekerheid raden wij toch af om retinol te gebruiken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
Wanneer retinol te gebruiken?
Het is het beste om retinol 's avonds of 's nachts te gebruiken, omdat retinol afgebroken wordt onder invloed van zonlicht. Als je het toch overdag wilt gebruiken, dan kan dat als je er een laag zonnebrandcrème met hoge SPF (factor) overheen smeert.
Kan ik retinol gebruiken met andere skincare middelen?
Vitamine C
Zoals hier ook beschreven in ons artikel over vitamine C, kan retinol goed samen met vitamine C gebruikt worden. Het versterkt elkaars anti-aging effect als ze tegelijkertijd gebruikt worden. Sommigen kunnen bij het tegelijkertijd gebruiken van retinol en vitamine C wel extra irritatie ervaren. Is dit bij jou het geval dan is het beter om het afwisselend te gebruiken. Bijvoorbeeld één dag vitamine C en één dag retinol, of 's ochtends vitamine C en 's avond retinol.
Niacinamide
Ook niacinamide (vitamine B3) kan gecombineerd worden met retinol. Onderzoeken zeggen zelfs dat het de irritatie door retinol kan verminderen.
AHA en BHA peelers
Retinol serums kunnen prima gebruikt worden met AHAs en BHAs, maar dit kan bij sommigen voor extra irritatie veroorzaken. Bij irritatie kun je het beter niet tegelijkertijd gebruiken.
Benzoylperoxide
Benzoylperoxide, een populair anti-acne middel, is een van de weinige stoffen waar retinol niet mee gecombineerd kan worden. Het oxideert retinol waardoor het niet meer werkzaam is. Gebruik het daarom niet tegelijkertijd met benzoylperoxide.
Samengevat
Retinol is een onmisbaar ingrediënt in elk skincare regime. Het zorgt voor een vermindering van rimpels en fijne lijnen, vervaging van pigmentvlekken, een verbeterde huidstructuur en het beschermd de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Retinol is onderdeel van een familie, de retinoïden genoemd, dit zijn stoffen die op elkaar lijken en vooral verschillen in hoe sterk ze zijn en hoe irriterend te zijn. De stoffen die de beste balans geven tussen werkzaamheid en irritatie zijn retinol en retinaldehyde, kies daarom bij voorkeur voor een product met één van deze twee retinoïden. De nieuwe vorm HPR is ook het proberen waard, deze belooft effectiever te zijn dan retinol, maar met minder irritatie, al is daar nog weinig onafhankelijk onderzoek naar gedaan.
Omdat retinol slecht tegen water kan is het het beste om voor een retinol product te kiezen zonder water, bijvoorbeeld retinol in een gezichtsolie. Het liefst ook in een donkere of ondoorzichtige fles met een airless pump. Gebruik retinol het bij voorkeur 's avonds of 's nachts en vermijd het gebruik tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Retinol is goed te combineren met de meeste populaire skincare middelen, vermijd alleen gelijktijdig gebruik met benzoylperoxide.
Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd
september 09, 2021
Amandelolie, arganolie, jojobaolie, tea tree-olie… op het gebied van oliesoorten valt er in skincareland nogal wat te kiezen. Maar de ene plantaardige olie is de andere niet. Welke olie kies je voor welk huidtype en huidbehoefte? We zetten een paar populaire plantaardige oliesoorten op een rijtje!
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
juli 28, 2021
Waar je in de winter je huid het meest blij maakt met een volle, rijke moisturizer, mag het in de zomer lichter en luchtiger. Lees hier tips & tricks hoe je je huid de hele zomer goed gehydrateerd en koel houdt, een glimhoofd tegengaat én blijf je wegsmeltende make-up de baas blijft.
Gemiddelde leestijd: 5 minuten.
juli 08, 2021
Skincare is een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Veel huidverzorgingsproducten bestaan voor een groot deel uit water, en daar gedijen bacteriën en schimmels bij. Om je skincare goed te houden, zijn conserveringsmiddelen key. Maar zijn deze ingrediënten echt nodig? En zijn conserveermiddelen goed of slecht? Lees hier alles over conserveermiddelen in skincare.
Gemiddelde leestijd: 4 minuten.