Niacinamide in huidverzorging: dit zijn de voordelen
juni 08, 2021
Dermatologen en andere huidexperts zijn het erover eens: niacinamide is een geweldig skincare-ingrediënt. Niacinamide (ook wel vitamine B3 genoemd) doet wonderen bij roodheid en aandoeningen als rosacea, werkt hydraterend en houdt de talgproductie in bedwang, waardoor de kans op onzuiverheden een stuk kleiner is. Ook wij zijn fan van niacinamide in huidverzorging, en here’s why!
Wat is niacinamide nou precies? Na de bekendere ingrediënten zoals vitamine C, retinol en bakuchiol is niacinamide the next big thing in skincare. Niacinamide is ook wel bekend als vitamine B3 of nicotinamide en is een krachtig antioxidant dat ondersteunt bij verschillende huidbehoeften en -problemen. Een echte multitasker waar je huid van opknapt. Let er wel op dat de dosering niacinamide in een moisturizer of serum hoog genoeg is. Je hebt het meest profijt van vitamine B3 wanneer het percentage in je product 4% of hoger is. Soms staat dit op de flacon vermeld, soms ook niet. Let er dan op dat niacinamide in de bovenste regionen van de ingrediëntenlijst vermeld staat. Hoe hoger de plek op de ingrediëntenlijst, hoe meer ervan in je product zit.
Vitamine B3 tegen een droge huid Een van de voornaamste dingen waar niacinamide om bekend staat, is het hydraterende vermogen van het antioxidant. Niacinamide maakt de huidbarrière sterker, waardoor vocht minder snel aan je huid ontsnapt en je huid dus beter gehydrateerd blijft. Ook kan vitamine B3 de aanmaak van zogenoemde huidvetten (ceramiden) stimuleren, wat bevorderlijk is voor een gezonde huidbarrière. Ceramiden en lipiden houden de huid soepel en gevoed en zorgen ervoor dat schadelijke stoffen je huid niet kunnen binnendringen. Door deze hydraterende eigenschappen is niacinamide het ideale huidverzorgingsingrediënt bij een droge en vochtarme huid.
Niacinamide als antioxidant Net als vitamine C is niacinamide een antioxidant. Dit betekent dat het stofje vrije radicalen in je huid onschadelijk maakt, waardoor je huid beter beschermd is tegen onder andere huidveroudering ten gevolge van UV-straling. De antioxiderende werking van niacinamide beschermt je huid tegen zonschade en in een hoge concentratie (> 5%) zelfs tegen pigmentatie. Deze antioxidante werking maakt van vitamine B3 een effectief anti-aging ingrediënt.
Tegen onzuiverheden, acne en grove poriën Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat niacinamide een talgregulerende werking heeft. Vitamine B3 is in staat de talgproductie te remmen, waardoor de huid beter in balans is en een teveel aan talg geen kans krijgt. Een gezonde talgproductie voorkomt onzuiverheden en acne, en ook grove poriën worden tegengegaan wanneer de talgproductie in balans is. Maar ook het hydraterende vermogen heeft een positieve uitwerking op acne en pukkeltjes: wanneer de huid droog of vochtarm is, wordt de talgproductie flink aan het werk gezet om deze droogte te compenseren. Het resultaat? Een overactieve talgproductie en juist méér pukkeltjes.
Niacinamide bij roodheid, rosacea en eczeem Nog een groot voordeel van vitamine B3: het stofje werkt ontstekingsremmend. Dit is fijn voor iedereen die last heeft van roodheden, rosacea en eczeem. De kalmerende werking van niacinamide wordt door menig dermatoloog erkend; het ingrediënt wordt regelmatig ingezet om te ondersteunen bij verschillende huidaandoeningen, zoals rosacea. Ook werkt niacinamide in een dosering van 4% effectief tegen bestaande pukkeltjes.
Voor wie is niacinamide? Omdat de voordelen van vitamine B3 zo uiteenlopend zijn, is niacinamide een fijn ingrediënt voor alle huidtypes. Het stofje biedt hydratatie, kalmeert, werkt beschermend en gaat rimpels en lijntjes tegen door het antioxiderende effect. Hier hebben alle huidtypes baat bij, of je nu 25 of 65 bent. Niacinamide is zo mild dat je het met gemak combineert met je andere huidverzorgingsproducten. Het antioxidant matcht prima met andere actieve ingrediënten, zoals retinol, hyaluronzuur en exfoliërende zuren (BHA, AHA). Het zekere voor het onzekere? Hou goed in de gaten hoe je huid reageert op niacinamide en pas de dosering indien nodig aan.
Heb jij niacinamide al ontdekt als nieuw ster-ingrediënt in skincare?
Amandelolie, arganolie, jojobaolie, tea tree-olie… op het gebied van oliesoorten valt er in skincareland nogal wat te kiezen. Maar de ene plantaardige olie is de andere niet. Welke olie kies je voor welk huidtype en huidbehoefte? We zetten een paar populaire plantaardige oliesoorten op een rijtje!
Waar je in de winter je huid het meest blij maakt met een volle, rijke moisturizer, mag het in de zomer lichter en luchtiger. Lees hier tips & tricks hoe je je huid de hele zomer goed gehydrateerd en koel houdt, een glimhoofd tegengaat én blijf je wegsmeltende make-up de baas blijft.
Skincare is een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Veel huidverzorgingsproducten bestaan voor een groot deel uit water, en daar gedijen bacteriën en schimmels bij. Om je skincare goed te houden, zijn conserveringsmiddelen key. Maar zijn deze ingrediënten echt nodig? En zijn conserveermiddelen goed of slecht? Lees hier alles over conserveermiddelen in skincare.