Hét alternatief voor retinol, een natuurlijke vorm van botox… aan het ingrediënt bakuchiol worden legio voordelen toebedeeld. Maar wat is dit relatief nieuwe ingrediënt precies? Wat is de werking van bakuchiol en hoe pas je het toe in je huidverzorgingsroutine?
Wat is bakuchiol? Bakuchiol is een stof afkomstig uit de psoralea corylifolia, een plant die ook wel babchi of schuberwt wordt genoemd. Het plantje is rijk aan bakuchiol; een extract dat door menig dermatoloog en onderzoeker wordt beschouwd als het natuurlijke en minstens zo krachtige alternatief voor retinol. Het antioxidant uit de zaden en bladeren van de babchi werden al gebruikt binnen de oosterse geneeskunde, maar de laatste jaren is bakuchiol steeds verder onder de loep genomen. Het anti-agingingrediënt wordt nu door de veelbelovende resultaten alom bejubeld en steeds vaker toegevoegd aan huidverzorgingsproducten met anti-agingeigenschappen. Hou je van pure, ‘groene’ beautyproducten? Ook dan is bakuchiol een goede keuze, want het ingrediënt is 100% plantaardig.
Hoe werkt bakuchiol? Een Amerikaanse studie uit 2017 toont aan dat bakuchiol effectief is tegen rimpels, fijne lijntjes en hyperpigmentatie. Het antioxidant beschermt tegen vrije radicalen, waardoor tekenen van huidveroudering kunnen worden voorkomen én opgedane huidschade door de zon kan worden verminderd. Ook staat bakuchiol erom bekend de enzymactiviteit die collageen en elastine afbreken te vertragen. Beide huideigen stoffen zijn nodig voor een soepele, stevige huid. Hoe meer ervan in de huid aanwezig is, hoe steviger en gladder de huid. Tot slot kan bakuchiol de huid kalmeren en verzachten.
Bakuchiol tegen verschillende huidproblemen Omdat bakuchiol een mild ingrediënt is, kan het worden toegepast op vrijwel alle huidtypes. Ook de meest gevoelige huidtypes zullen bakuchiol goed kunnen verdragen. Bakuchiol werkt krachtig tegen fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie en is daardoor een goede keuze wanneer je aan anti-aging wilt werken of last hebt van pigmentvlekken. Omdat bakuchiol ook kalmerend en ontstekingsremmend werkt, is het stofje ook bewezen effectief bij een onzuivere huid.
Bakuchiol vs. retinol De meeste studies naar bakuchiol zijn toegespitst op het aantonen van de verschillen en overeenkomsten tussen bakuchiol en retinol. Britse onderzoekers concludeerden eerder: “Bakuchiol is promising as a more tolerable alternative to retinol”, wat zoveel wil zeggen als: bakuchiol is veelbelovend als een huidvriendelijker alternatief voor retinol. Een studie waarbij 22 deelnemers voor twaalf weken met 0,5% retinol smeerden en 22 met 0,5% bakuchiol toonde in 2018 aan dat beide ingrediënten bijdragen aan het verminderen van rimpels en hyperpigmentatie. Het grote verschil? De 22 respondenten die retinol gebruikten, benoemden een prikkelend gevoel en schilfering. Dit in tegenstelling tot de bakuchiolgebruikers. Hieruit kan worden geconcludeerd worden dat bakuchiol dezelfde anti-agingeigenschappen heeft als retinol, minus de huidirritatie.
Kiezen tussen retinol en bakuchiol? Een keuze maken tussen deze twee krachtige ingrediënten hoeft niet, mits je huid niet gevoelig is voor de huidirritatie die retinol kán veroorzaken. In dat geval kunnen bakuchiol en retinol prima naast elkaar worden toegepast. Ze versterken elkaar eigenschappen en vullen elkaar aan. Ook is er bewijs dat bakuchiol kan helpen bij het stabiliseren van retinol. De werking van retinol breekt onder invloed van licht en lucht snel af – een proces dat door het toevoegen van bakuchiol wordt vertraagd.
Wanneer is bakuchiol effectief? De werking van bakuchiol is dus bewezen, maar het ene bakuchiolproduct is het andere niet. Staat er bakuchiol op het etiket? Dan zegt dit niets over de hoeveelheid van het ingrediënt dat erin zit. Bakuchiol is pas effectief vanaf 0,5%. Onder een half procent is het ingrediënt ook werkzaam, maar biedt het niet de optimale anti-agingvoordelen waar bakuchiol om bekend staat.
Bakuchiol tijdens de zwangerschap Is bakuchiol nou wel of niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven? Er wordt beweerd dat bakuchiol dusdanig mild is dat het geen kwaad kan om de stof tijdens de zwangerschap of borstvoeding te gebruiken. Er is echter te weinig onderzoek gedaan naar bakuchiol tijdens de zwangerschap om dit te onderschrijven. Wil je bakuchiol gebruiken terwijl je zwanger bent of borstvoeding geeft? Raadpleeg een arts of kies voor een bewezen veilige stof, zoals hyaluronzuur.
Heb jij bakuchiol al toegevoegd aan jouw huidverzorgingsroutine?
Amandelolie, arganolie, jojobaolie, tea tree-olie… op het gebied van oliesoorten valt er in skincareland nogal wat te kiezen. Maar de ene plantaardige olie is de andere niet. Welke olie kies je voor welk huidtype en huidbehoefte? We zetten een paar populaire plantaardige oliesoorten op een rijtje!
Waar je in de winter je huid het meest blij maakt met een volle, rijke moisturizer, mag het in de zomer lichter en luchtiger. Lees hier tips & tricks hoe je je huid de hele zomer goed gehydrateerd en koel houdt, een glimhoofd tegengaat én blijf je wegsmeltende make-up de baas blijft.
Skincare is een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Veel huidverzorgingsproducten bestaan voor een groot deel uit water, en daar gedijen bacteriën en schimmels bij. Om je skincare goed te houden, zijn conserveringsmiddelen key. Maar zijn deze ingrediënten echt nodig? En zijn conserveermiddelen goed of slecht? Lees hier alles over conserveermiddelen in skincare.