Doordeweeks voor 22.00u besteld, dezelfde dag verstuurd! Gratis verzending in Nederland en België.

Aloë Vera in de huidverzorging

Aloe Barbadensis Miller close-up

 Aloë Vera, je komt het al jaren in allerlei huidverzorgingsproducten tegen. Lees hieronder wat het is, wat het kan doen voor je huid en waar je op moet letten bij het kopen van een Aloë Vera gel.


Aloë Vera gel gesneden

Wat is de Aloe Vera?
De Aloë Vera of Aloë Barbadensis Miller is een cactusachtige plant die groeit in warme, droge en steenachtige gebieden. Ze komen bijvoorbeeld veel voor in het Middellandse Zeegebied, de Canarische eilanden en Azië. Aloë Vera bladeren bestaan uit 3 delen. De schil als buitenste laag, daar net onder de latex, een gele bittere sap, en in de kern de gel, een witte doorzichtige substantie. Het is meestal de gel die wordt gebruikt in de huidverzorging.

Wat doet het voor je huid?
Aloë Vera staat al sinds de oudheid bekend om haar helende en verjongende krachten. Volgens legendes gebruikte Alexander de Grote het om gewonde soldaten te behandelen en de Egyptisch koningin Cleopatra het om haar huid jong te houden. Maar wat zegt modern onderzoek eigenlijk over Aloë Vera? Wetenschappelijke onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat het vele positieve effecten heeft. Het kan helpen bij:

  • Het versnellen van de wondgenezing.
  • Het verminderen van UV schade door de zon.
  • Het verminderen van huidproblemen zoals acne.
  • Het bestrijden van schimmels, bacteriën en virussen, zoals herpes simplex, het virus dat koortslip veroorzaakt.
  • Het stimuleren van de collageen productie en het hydrateren van de huid.

Toch zijn niet alle onderzoeken zo eenduidig. Een onderzoek zegt bijvoorbeeld dat retinol samen met Aloë Vera beter tegen acne werkt dan alleen retinol, maar dat als je Aloë Vera zonder retinol gebruikt het niet zo veel doet tegen acne. Ook is aangetoond dat Aloë Vera het koortslipvirus dood, maar dit is een onderzoek in een reageerbuis. Het is nooit onderzocht op mensen of het wel echt de genezing van koortslip versnelt.

Dus hoewel Aloë Vera een veelbelovend middel is dat prettig voelt op de huid, is er meer onderzoek nodig naar de positieve effecten van Aloë Vera, die vaak wat overdreven worden door de cosmetische industrie.

Wat zit er in Aloë Vera wat het zo goed maakt voor je huid?
De Aloe Vera slaat water op in haar bladeren voor de droge perioden, daarom bestaan de bladeren voor 95% uit water. De resterende 5% van Aloë Vera bestaan uit allerlei nuttige stoffen voor je huid zoals:.

Vitamine A (beta-caroteen), vitamine C en vitamine E
Deze vitamines zijn antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren. Zo beschermen ze de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook stimuleren deze vitamines de collageen productie. Collageen is een belangrijk onderdeel van de huid die zorgt voor stevigheid en elasticiteit.

Anthraquinones
Dit zijn stoffen met antibacteriële en antivirale eigenschappen, die bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan het bestrijden van een koortslip.

Phytosterols
Deze groep stoffen staan ook wel bekend als plant-sterols. Het zijn stoffen die op cholesterol lijken. Ze hebben hydraterende eigenschappen die de huid beschermen tegen uitdroging. Ze komen ook veel voor in plantaardige oliën zoals Arganolie of Shea olie.

Polysaccharides.
Dit zijn suikerketens die Aloë Vera de karakteristieke prettige structuur geven. Terwijl de laatste jaren steeds meer wordt aangeraden om minder suiker te eten, hebben suikers in kleine hoeveelheden op de huid veel positieve effecten. De suikerketens in Aloë Vera hebben hydraterende en ontstekingsremmende effecten en kunnen helpen bij het versnellen van de wondgenezing.

Flavonoïden
Dit is een grote groep stoffen en ze komen voor in bijna alle vruchten en planten. Het zijn de flavonoïden die verantwoordelijk zijn voor de kleuren van alle vruchten en planten. Flavonoïden zijn goede antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen de zon en invloeden van buitenaf.

Waar moet je op letten bij het kopen van Aloë Vera gel?
Kijk allereerst of Aloë Vera ergens bovenaan het ingrediëntenlijstje staat, als het achteraan staat bevat het product weinig Aloë Vera en zal het niet zoveel doen.

We hebben gemerkt dat veel Aloë Vera producten alcohol bevatten. Alcohol kan de huid uitdrogen en irriteren, terwijl je juist Aloë Vera op je huid smeert om de huid te hydrateren en te kalmeren. Vermijd daarom Aloë Vera producten met alcohol. Kijk hiervoor op het ingrediëntenlijstje en zoek naar: alcohol, ethanol, ethylalcohol of alcohol denat. Dit zijn allemaal synoniemen voor alcohol.
Aloë Vera gel is kleurloos en doorzichtig, maar er liggen ook groene Aloë Vera producten in de winkel. Deze zijn dus gekleurd met een kleurstof. Als je producten met kleurstoffen wilt vermijden, koop dan geen gekleurde Aloë Vera gel.

Samengevat
Hoewel sommige cosmetica bedrijven de positieve effecten overdrijven heeft Aloë Vera wel degelijk vele positieve effecten, die gesteund worden door wetenschappelijk onderzoek. Het helpt vooral bij het stimuleren van de collageen productie, het hydrateren van de huid en het verminderen van UV schade. Het bevat een grote hoeveelheid aan nuttige stoffen die de huid verzorgen en beschermen. Koop bij voorkeur een Aloë Vera product met een hoog percentage Aloë Vera (ergens bovenaan het ingrediëntenlijst) en geen alcohol of kleurstoffen.

Aanbevolen producten met Aloë Vera

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd