Doordeweeks voor 22.00u besteld, dezelfde dag verstuurd! Gratis verzending in Nederland en België.

Alles over vitamine C serums voor de huid

Vitamine C sinaasappelenVitamine C is de laatste jaren populair in de huidverzorging, je komt het tegen in allerlei serums en crèmes. Lees hieronder alles over vitamine C in huidverzorgingsproducten en waar je op moet letten bij het kopen van een vitamine C serum.

Wat doet vitamine C voor de huid?
Vitamine C is de meest voorkomende antioxidant in de huid. Het vervult daar belangrijke functies, zoals het beschermen van de huid tegen UV straling en het stimuleren van de collageen productie. Collageen is een onderdeel van de huid dat voor elasticiteit en stevigheid zorgt.

Er zijn momenten dat de huid baat heeft bij wat extra vitamine C. In de oudere en door de zon beschadigde huid is de hoeveelheid vitamine C in de huid lager. Vitamine C is een van de meeste onderzochte cosmetische ingrediënten en er is aangetoond dat een vitamine C serum kan helpen bij het:

 • Stimuleren van de collageen productie.
 • Beschermen tegen UV schade en huidveroudering door de zon.
 • Verminderen van ontsteking van de huid, zoals acne.
 • Verminderen van pigmentvlekken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vitamine C serum?
Vitamine C wordt ook wel L-ascorbinezuur genoemd of in het Engels L-ascorbic acid. L-ascorbinezuur is heel instabiel en oxideert snel als het wordt blootgesteld aan water, licht of zuurstof uit de lucht. Wanneer vitamine C is geoxideerd, verliest het zijn effectiviteit en doet het niks meer voor je huid. De meeste serums zitten in een potje of een doorzichtig glazen flesje met pipet, de kans is dan groot dat de vitamine C na een paar keer openen van het flesje of zelfs bij aanschaf al onwerkzaam is.

In een vergevorderd stadium van oxidatie krijgt vitamine C donkergele of bruine verkleuring. Dit komt omdat vitamine C uiteindelijk omgezet wordt naar erythrulose, een stof dat de bruine kleur geeft in zelfbruiners. Om dit te maskeren voegen sommige producenten van tevoren al een oranje of gele kleurstof toe aan hun product, zodat je de oxidatie niet kan zien, niet helemaal eerlijk!

Om oxidatie te voorkomen zijn er gestabiliseerde vormen van vitamine C uitgevonden. Ze worden vaak aangeduid met ingewikkelde namen, maar het is eigenlijk niks meer dan een vitamine C dat wat aangepast is, zodat het minder instabiel is. Veelgebruikte vormen van gestabiliseerde vitamine C zijn:

 • Sodium Ascorbyl Phosphate
 • Magnesium Ascorbyl Phosphate
 • Ascorbyl Tetraisopalmitate
 • Ascorbyl Palmitate
 • Tetrahexyldecylascorbaat

Het is beter om te kiezen voor een serum met een gestabiliseerde vitamine C, zo weet je tenminste zeker dat je vitamine C werkzaam blijft. Kijk hiervoor op de ingrediëntenlijst van het product. Een nadeel van gestabiliseerde vitamine C is wel dat het iets minder makkelijk wordt opgenomen door de huid. En hoewel ze veel minder snel oxideren zijn ze niet totaal ongevoelig voor oxidatie. Kies daarom voor een serum in een ondoorzichtig, luchtdicht flesje met pompje in plaats van een potje of glazen flesje met pipet, zodat het bij gebruik niet elke keer opengemaakt hoeft te worden en blootgesteld wordt aan licht en zuurstof.

Welke doseringen moet ik gebruiken?
In tegenstelling tot wat vaak beweert wordt is het niet perse nodig om hele hoge doseringen te gebruiken van vitamine C. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vitamine C ook werkzaam is bij lage doseringen van 1 procent. Het beste is voor een dosering te kiezen van 4 tot 20 procent. Meer is niet altijd beter, hogere doseringen kunnen tot extra irritatie leiden en zorgen voor branderig gevoel. Heb je een gevoelige huid, kies dan voor een vitamine serum met een lagere dosering, bijvoorbeeld 4 tot 10 procent.

Wanneer vitamine C te gebruiken?
Vitamine C producten kunnen op elk moment van de dag gebruikt worden. Als bescherming tegen invloeden van buitenaf gedurende de dag. Maar ook voor het slapen gaan om de huid te voeden, of als aftersun om UV schade te verminderen na een dag in de zon. Vitamine C kan de bescherming van zonnebrandcréme verbeteren, maar het is er zeker geen vervanging voor. Als je een vitamine C serum overdag gebruikt, smeer er dan een laag zonnebrandcrème met hoge SPF (factor) overheen, zeker als je kiest voor een serum met de ongestabiliseerde vorm, omdat deze onder invloed van zonlicht extra snel oxideert.

Kan ik vitamine C gebruiken met andere skincare middelen?
Retinol
In tegenstelling tot wat veel artikelen online beweren kan vitamine C heel goed tegelijkertijd gebruikt worden met retinol. Er wordt vaak beweert dat retinol niet meer werkt als het tegelijkertijd met een vitamine C serum wordt gebruikt, omdat een vitamine C serum vaak zuur is en dit de werkzaamheid van retinol verminderd. Maar veel recente studies hebben aangetoond dat vitamine C en retinol als ze tegelijkertijd gebruikt worden juist elkaars anti-aging effecten versterkt. Sommige mensen met een gevoelige huid kunnen wel extra irritatie ervaren bij het combineren van retinol met vitamine C. Is dit bij jou het geval, dan is het beter om het niet tegelijkertijd te gebruiken, maar bijvoorbeeld afwisselend één dag vitamine C en één dag retinol, of 's ochtends vitamine C en 's avond retinol.

AHA en BHA peelers
Vitamine C serums kunnen prima gebruikt worden met AHAs en BHAs, maar dit kan bij sommigen voor extra irritatie veroorzaken. Bij irritatie kun je het beter niet tegelijkertijd gebruiken.

Niacinamide
Ook van niacinamide wordt vaak gezegd dat je het beter niet met vitamine C producten kan combineren. Dit is voornamelijk gebaseerd op één oud onderzoek uit de jaren 60. In dit onderzoek werd pure vitamine C met niacinamide gemengd en lieten ze het op hoge temperatuur met elkaar reageren. Er ontstond toen nicotinezuur, een stofje wat tijdelijk de bloedvaten verwijdt en een rood gezicht kan veroorzaken (flushing). Het is onwaarschijnlijk dat dit ook gebeurd met serums die bij kamertemperatuur bewaard worden en zeker niet bij vitamine C serums die gestabiliseerde vormen van vitamine C gebruiken. Ook hier geldt wel dat combineren voor extra irritatie kan zorgen als je een gevoelige huid hebt.

Benzoylperoxide
Benzoylperoxide, een populair anti-acne middel, zorgt ervoor dat vitamine C geoxideerd wordt, waardoor het onwerkzaam wordt. Gebruik daarom deze middelen niet tegelijkertijd. Als je het beide wilt gebruiken, raden we aan benzoylperoxide 's avonds te gebruiken en vitamine c serum 's morgens, na het wassen van je gezicht.

Peptiden
Vitamine C kan prima tegelijkertijd gebruikt worden met serums en crèmes met peptiden.

Samengevat
Kort samengevat, een vitamine C serum of crème is een must-have voor je skincare routine en beschermt je huid tegen UV schade, stimuleert de collageen productie en kan acne, pigmentvlekken en littekenvorming verminderen. Kies het liefst een serum met een gestabiliseerde vorm vitamine C, in een ondoorzichtige fles met pompje. Op de ingrediëntenlijst kan je zien welke vorm van vitamine C erin zit. Vitamine C werkt al bij lage doseringen, kies voor een dosis van tussen de 4 en 20 procent, en voor een lagere dosis van bijvoorbeeld 4 tot 10 procent als je een gevoelige huid hebt. Wanneer je een vitamine C serum overdag gebruikt, gebruik het dan in combinatie met een zonnebrandcrème met hoge SPF. Een vitamine C product kan niet tegelijkertijd met benzoylperoxide gebruikt worden. Met de meeste andere populaire skincare producten kan het wel gecombineerd worden, doe dit alleen niet als je extra irritatie ervaart. Veel plezier en succes in de zoektocht naar je favoriete vitamine C serum of gezichtscrème!

Bronnen

 • Aesthetic Surgery Journal, Volume 27, Issue 4, Jul  2007, Pages 402–412.
 • Nutrients, Volume 9, Issue 8, 2017, Page 866.
 • Experimental Dermatology, Volume 12, Issue 3, Jun 2003, Pages 237-244.
 • 1Journal of Experimental Dermatology, Volume 116, Issue 6, Jun 2001, Pages 853-859.
 • International Journal of Cosmetics Science, Volume 31, Issue 1, Feb 2009, Pages 41-46.
 • Indian Dermatology Online Journal. Volume 4, Issue 2, Apr-Jun 2013, Pages 143–146.
 • 15International Journal of Cosmetics Science, Volume 27, Issue 3, Jue 2005, Pages 171-176.
 • Acta Derm Venereol, Volume 76, Issue 4, Jul 1996, Pages 264-268.

Aanbevolen producten met Vitamine C

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd